Det här med att tvätta jeans

1 2

Jeans, jeans, jeans. Detta fantastiska material som kommer i så många olika färger och former och som funnits i människors garderober ända sedan 1873! Från början togs de fram för att gruvarbetare behövde slittåliga byxor – men i dagens läge är vi nog alla överens om att man inte måste jobba i gruvor för att bära detta tyg!

Och mycket har ju faktiskt hänt sedan den första jeansbyxan sattes till världen. Men medan både färger och former ständigt förändras är det en sak som många glömmer bort att ändra: sina tvättrutiner.

Idag, när jeanskläder inte längre enbart består utav hårt vävd bomull, måste vi tänka till både en och två gånger innan vi slänger in ett par jeans i tvättmaskinen. Helst ska jeans tvättas så gott som aldrig. Finns det inga konkreta fläckar på byxan är det bättre att vädra dem, eller till och med frysa in dem, än att låta dem kastas runt bland vatten och kemikalier.

Men ja, tvätta får man såklart göra. Så här är våra bästa tips:

  • Tvätta alltid byxan ut och in – Detta gör så att färgen bevaras längre.
  • Tvätta helst så kallt som möjligt – 30 grader är rekommendationen. Studier har visat på att skillnaden i renhet mellan en byxa som tvättats i 30 och 40 är väldigt liten – men slitaget ökar markant vid det varmare alternativet.
  • Tvätta aldrig med sköljmedel –  Sköljmedel fräter sönder elestantrådarna (= stretchen i byxan) och gör så att byxan tappar formen då det inte längre finns något som håller bomullstrådarna ”på plats”. Tyget blir dessutom känsligare och går sönder lättare som ett resultat av detta.
  • Torka i rumstemperatur – Dessa små stretchtrådar ogillar nämligen värme också. Värmen från torkskåp/torktumlare kommer därför ha samma effekt som sköljmedlet.

OCH att inte glömma: gå med byxan så länge som möjligt för att ge den en chans att anpassas efter DIN kropp. Då kommer den bli som snyggast! Och låt inte dessa tvättråd avskräcka dig, vi vet ju alla hur otroligt bekvämt det är med lite ”mjukare” byxor och man behöver faktiskt inte alltid lida pin för att vara fin!

Happy Washing!

 

En reaktion på ”Det här med att tvätta jeans

  1. Ping: Gråa Please jeans mot en tegelvägg | Rosencranz Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s